Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Muharrem Ayının Baş Tacı : AŞURE

 



MALZEMELER

  • Aşurelik yarma
  • Fındık
  • Dolmalık fıstık ve yer fıstığı
  • Ceviz
  • Badem
  • Kuru kayısı
  • Kuru incir
  • Kuru üzüm
  • Hurma
  • Kuru dut
  • Kuş üzümü
  • Elma kurusu
  • Karanfil
  • Tarçın
  • Şeker 
  • Su



YAPILIŞI


 Aşurelik yarma bir gece önceden haşlanıp, dinlenmeye bırakılır. Ertesi gün haşlanan yarmanın üzerine bir miktar su eklendikten sonra iyice özleşmesi için uzun süre kaynatılır.  Badem, ceviz,  fıstık, fındık gibi kabuklu kuruyemişler haşlanıp, kabukları iyice temizlenir ve aşurelik yarmaya eklenir. Daha sonra kuru kayısı , kuru üzüm , kuş üzümü , elma kurusu ve karanfil de eklendikten sonra  bir süre daha kaynatılır.İncir , dut . hurma gibi malzemeler aşurenin rengini koyulaştıracağından isteğe göre ilave edilir. Bu malzemeleri koymak istiyorsanız haşladıktan sonra suyunu sıkıp koyu renkten arınırabilirsiniz . Aşure iyice kıvama geldikten sonra toz şeker eklenip bir taşım daha kaynatılır ve sonra ocağın altı kapatılır. (Pişirme işlemini sonlandırmadan önce yapılan aşure bir kaseye konulur , biraz soğuduktan sonra kıvamına ve şekerine bakılır.Eğer yeterli değilse isteğe göre şeker eklenir. Aşure sıcakken şekeri tam anlaşılmayacağından bu işlemi biraz soğutup yapmanız daha sağlıklı olur. Ben annemden böyle öğrendim :) Servis tabağına alındıktan sonra isteğe göre tarçın ve ceviz eklenebilir.

Yorumlar