Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Canı anne böreği isteyenlerin dikkatine : Patatesli Çarşaf Böreği :)


MALZEMELER


  • 5 adet yufka
  • 5 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 kase yoğurt 
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber




YAPILIŞI

       Patatesler yıkandıktan sonra iyice yumuşayana kadar haşlanır. Eğer vaktiniz kısıtlıysa
patatesleri ufak ufak doğrayıp öyle de haşlayabilirsiniz. Pişen patatesleri soyduktan sonra bir kaba alın. Üzerine tereyağı, tuz ve pul biberi ekleyip iyice karıştırın.  Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve sıvı yağı karıştırın. Bu karışımı yufkaların arasını ıslatmak için kullanacağız. Temiz bir çarşafın üzerine yufkayı koyup , içine hazırladığımız harcın ve yoğurtlu karışımın bir kısmını koyalım. Çarşafın iki ucunu yavaş yavaş kaldırarak rulo haline getirelim.Tam ortaya geldiğimizde bıçak yardımıyla iki ruloyu birbirinden ayırıp, yağlanmış tepsinin ortasından başlayarak dizelim. Aynı işlemi kalan 4 yufkaya da uyguladıktan sonra kalan yoğurtlu karışımı böreğin üzerine sürelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 35- 40 dakika pişirdikten sonra böreğimiz servise hazır. Ben bu böreğin yanına ayranı çok yakıştırıyorum , sizler isteğe göre misafirlerinize çayla da ikram edebilirsiniz. Hepinize afiyet olsun :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar