Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Bahçemizin Mahsulü : Ekşili Yaprak Sarma


MALZEMELER

  • Asma yaprağı
  • Pirinç
  • Kuru soğan
  • Zeytinyağı
  • Limon
  • Nane
  • Tuz 
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • Üzeri için domates 
YAPILIŞI

Bir tencerede kuru soğan ve zeytinyağı kavrulduktan sonra, iyice yıkanmış pirinçleri ilave edelim.Üzerine bir miktar kaynar su ekledikten sonra kapağını kapatıp kısık ateşte demlenmeye bırakalım. Harcımız piştikten sonra baharatları ilave edip güzelce karıştıralım. Yaprağınız tazeyse kaynar suda bir miktar ön haşlama yapın.Salamura ise tuzundan iyice arındırdığımızdan emin olmalıyız.  Yaprakların damarlı kısımları içe gelecek şekilde harç koyup çok sıkı olmamak kaydıyla saralım (pirinç piştikçe hacmi artacağından).En son üzerine rendelenmiş domates, limon suyu, zeytinyağı ve bir miktar kaynar su ilave edilip üzeri ağır bir tabakla kapatılır.Yaprağın kalınlığına göre pişme süresi değişebilir. Afiyet olsun :)

Yorumlar