Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Mezelerin Şahı : Közlenmiş Patlıcan Salatası


 

  Güneşin yavaş yavaş etkisini gösterdiği bugünlerde kalori kalori nereye kadar :) Bu kadar bol tereyağlı unlu yemek tarifinden sonra yaza göz kırpmak istedim. Meze deyince benim aklıma ilk gelen közlenmiş patlıcan salatası olur. Mangal sezonunu açınca bolca patlıcan közler , derin dondurucuya koyarım. Böylece kışın canımız istediğinde ilk günkü tazeliğiyle gelmiş olur soframıza. 

MALZEMELER

  • Patlıcan
  • Süzme yoğurt
  • Sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • İsteğe göre pul biber,nane 
YAPILIŞI

  Yukarıda da bahsettiğim gibi eğer mangal ateşinde patlıcanı  közleyebilirseniz çok daha lezzetli olur. Ama imkanınız yoksa fırında ya da ocakta da közleyebilirsiniz. Patlıcanların iyi pişmesi için ateşe koymadan önce bıçakla bir kaç tane çizik atmanız faydalı olacaktır. Tüm patlıcanları pişirdikten sonra bütün kabukları soyalım . (Bu işlemi yaparken eldiven kullanabilirsiniz ama ben 'el lezzeti' denilen kavrama çok inanıyorum :)) Daha rahat soyabilmek için közlediğimiz patlıcanları bir poşete koyarsak, çıkan buhar yardımıyla kabuklar daha rahat soyulacaktır. Derin bir kaba süzme yoğurdu, ezilmiş sarımsağı, zeytinyağı ve tuzu ilave ettikten sonra iyice karıştıralım Süzme yoğurdunuz yoksa normal yoğurt da kullanabilirsiniz.Ancak süzme yoğurt daha katı olduğundan mezelerde kıvamı sağlamak açısından çok daha uygundur . Ardından soyduğumuz patlıcanları çatal yardımıyla ezelim ve hazırladığımız karışıma ilave edelim. Servis tabağına koyduktan sonra üzerine isteğe gör pul biber ve nane de eklenebilir. Herkese Afiyet Olsun :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar