Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

MEMLEKET KOKULU RONİN


 


MALZEMELER
  • Un
  • Tuz
  • Su
  • Yaş Maya
  • Tereyağı
  • Taze Soğan 

YAPILIŞI

Un, tuz,su ve yaş maya karışımı kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur. Mayalanan hamur bezelere ayrılır. Merdane yardımıyla açılan hamur imkanlarınız var sacta yoksa da teflon tavada pişirilir. Buraya kadar bildiğimiz bazlama tarifi.Asıl yemek şimdi başlıyor :) Bazlamaları pişirdikten sonra,  bakır tencereye ( yoksa şartlarınızın el verdiği tencereye)  taze soğan tereyağı ve bazlamaları ekleyin. Keskin bir mutfak aleti yardımıyla ( biz genellikle ostom adı verilen uzun saplı ve keskin bir spatula ile yaparız) karışım bulgur büyüklüğüne gelene kadar ince ince dövülür. Bütün bu işlemleri yaparken karışımın soğumaması çok önemlidir. Böylece tereyağı yavaş yavaş erirken soğan da bazlamalarla özleşir. Biraz sabır ve emekle lezzetine doyulmaz bir yemek ortaya çıkar. Afiyet Olsun :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar