Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Dersim Sofralarının Baş Tacı : ŞİR

MALZEMELER

Hamuru için
  • Un
  • Su
  • Tuz 
Üzeri için 
  • Tereyağı
  • Ayran
  • Sarımsak

YAPILIŞI 

Un, tuz, su bir kaba alınıp iyice yoğurulur. Yağlanmış tepsiye konulur ve  180 derecelik fırında 40 ile 60 dakika arasında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir ve biraz dinlendirdikten sonra küçük parçalara bölünür , sarımsaklı ayran karışımı ilave edilerek macun kıvamına gelene kadar dövülür.Fırında ısıtılmış tepsiye bu macun kıvamındaki hamur aktarılır , ortasına bir havuz açılır ve buraya eritilip köpüğü alınmış tereyağı ilave edilir , 5 dakika daha fırında ısıtılıp servise hazır hale gelir . Afiyet Olsun :) (İsteğe göre üzerine bal, şeker ve ya pekmez dökülerek de yenebilir.Benim damak tadıma pek uymasa da köyde yaşlılarımız böyle tercih ederdi.)

Yorumlar

Popüler Yayınlar