Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Dayanışmanın en lezzetli hali : Mantı



MALZEMELER


  • 3 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı tuz 
  • Su 
  • Yarım kg kıyma 
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz
  • karabiber
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Sosu için ; 2 yemek kaşığı salça
  • 100 gr tereyağı
  • Kuru nane
  • Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI

   Dayanışmanın en lezzetli halidir bence mantı :) Böylece yalancı , sıkma gibi sıfatlar almadan en duru haliyle gelir sofralarımıza ... Un , su ve tuz bir kaba alındıktan sonra homojen bir kıvam elde edilene kadar iyice yoğurulur. Mantı hamurunun farkı diğer hamurlara göre daha sert olmasıdır . Hani şu 'kulak memesi' kıvamından biraz daha sert .Hamuru yoğurduktan sonra bezelere ayıralım ve yeteneğimizi gösterip oklava yardımıyla incecik açalım  . Eşit aralıklarla kare kare keselim. Kıyma , küp küp doğradığımız soğan ,karabiber ve tuzu harmanlayıp hamurların ortasına yerleştirelim ve daha sonra hamurun dört köşesini iç harç görünmeyecek şekilde kapatalım . Bu işlemi tüm hamura uyguladıktan sonra kaynattığımız suya biraz sıvı yağ ve tuz ekleyerek mantıların suyun üstüne çıkıp, piştiğinden emin olunca süzerek tabağa alalım. Bir tavada tereyağı ve salçayı iyice soteledikten sonra naneyi ekleyelim. Mantıların üstüne önce sarımsaklı yoğurt ardından salçalı sosu dökelim. Yemeğimiz servise hazır. Herkese afiyet olsun :) (Keşke anlattığın kadar kolay olsaydı diyenleri duyar gibiyim . Eğer iş bölümü yapabileceğiniz arkadaşlarınız varsa yanınızda ,  göz açıp kapayana kadar bitecektir :) Bu yüzden dayanışmanın en lezzetli hali dedim :))))

Yorumlar

Popüler Yayınlar