Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Günün tatlısı tatlı takipçimiz Ülkeme gelsin : Elmalı kurabiye


  İçinizde tarçını hala sevmeyenler varsa ya elmalı kurabiye yememiştir ya da yememiştir :)


MALZEMELER


  • 3 su bardağı un
  • 250 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri
  • 3 adet elma
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı iri kıyım ceviz
YAPILIŞI

   Öncelikle derin bir kapta kuru malzemeleri (un, kabartma tozu , vanilya ve şekeri) karıştıralım. Ayrı bir kapta da tereyağı, yoğurt ve sıvı yağı karıştıralım . Bu sıvı karışıma yavaş yavaş unlu karışımı ilave edip iyice yoğuralım. Hamur iyice kıvam aldıktan sonra oklava yardımıyla açalım. Ağzı geniş bir su bardağıyla hamuru keselim. Tüm hamurdan eşit yuvarlaklar elde ettikten sonra iç harcımızı hazırlayalım . 3 tane elmayı rendenin büyük tarafıyla rendeleyelim. İçine tarçın, toz şeker ve cevizleri ilave edip karıştıralım. Şekil vermek için daha önce yuvarlak kestiğimiz hamurun yarısına iç harcı koyduktan sonra diğer yarısına bıçakla çizikler atalım. Harcı koyduğumuz kısımdan başlayarak hamuru kapatalım (çizik kısımlar üst tarafa gelecek şekilde). Bu işlemi tüm hamura uyguladıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirelim .Pişme süresi hamur kalınlığına göre değişecektir. Fırından çıkan elmalı kurabiyeler soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri dökebilirsiniz. Herkese afiyet olsun :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar