Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

  



               Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :)


MALZEMELER 


  • 6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor )
  • 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı )
  • Salamura suyu için kaya tuzu 






YAPILIŞI  

Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süzelim . Daha sonra altını açıp ,  yoğurt mayaladığımız ısıya ulaşana kadar bekleyelim . Süt çiğ diye kaynatma yanılgısına düşmeyin , kaynadığı zaman yüksek ısılarda maya bakterileri öldüğü için peynirimiz tutmaz . Pastorizasyon işlemini en son salamura suyuyla yapacağız . Süt istenilen sıcaklığa geldiğinde ateşten alalım . Bir bardağa bu sütten 3 yemek kaşığı koyup üzerine de 3 kapak peynir mayamızı ilave edip güzelce karıştıralım . Daha sonra bu karışımı sütün tamamına ilave edip iyice karıştığından emin olalım . Kapağını kapatıp aynı yoğurt mayalar gibi etrafını bir bezle kapatalım . Bu şekilde 1 saat bekledikten sonra kapağı kaldırıp bakın . Üzerinde sarı sular birikip , pelte gibi kıvama gelmeli . Bu kıvama geldiyse bir bıçak yardımıyla küp küp dilimleyin .Bu şekilde de 1 saat bekletin ki iyice suyunu salsın . Daha sonra bir süzgecin üzerine bez serip peyniri boşaltın . Ağzını sıkıca kapatıp yüksek bir yere asın . 1 saat sonra süzgece alıp üzerine ağırlık koyun ki su iyice süzülsün . Böyle de bir kaç saat bekledikten sonra peyniri dilimleyin , her tarafına gelecek şekilde kaya tuzuna batırıp kavanoza koyun. Üzerine yarısını geçecek şekilde peyniraltı suyunu ilave edin .Kapağını sıkıca kapatıp buzdolabına kaldırın , 2 gün sonra dolaptan çıkarıp, üzerine kaynatıp soğutmuş olduğunuz kayatuzu su karışımını ilave edin .Tuzun yeterli olup olmadığını anlamak için içerisine taze yumurta bırakın , eğer suyun üstüne çıkıyorsa tuzu tam demektir . İstedğiniz gibi servis yapabilirsiniz :) İster sade ister zeytinyağı ve çörek otuyla :) Herkese afiyet olsun ...
    
     

Yorumlar

Popüler Yayınlar