Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Dersimin Yöresel Böreği : PARXAC



MALZEMELER


  • 2 kg un
  • tuz 
  • su 
  • 500 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
YAPILIŞI 

      Öncelikle Merhaba :) Bizim yöremizin bol tereyağlı tarifleri meşhurdur bildiğiniz üzere. İşte bu parxac dediğimiz böreğimiz de bir bardak çayla ve ya soğuk ayranla çok güzel gidiyor. Yapımı biraz zahmetli olsa da emeklerinizin karşılığını alabilirsiniz :) Öncelikle un su ve tuzla bir hamur elde edin. Hamurun kıvamı klasik tabirle kulak memesi kıvamında olmalı. Tuz miktarını ve su miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Hamuru güzelce yoğurduktan sonra bezelere ayırın . Ayırdığınız bu bezeleri oklava yardımıyla açıp aralarına tereyağ sürerek üst üste koyun . Tabi öncesinde tereyağını sıvı yağıyla karştırıp kısık ateşte eritin.

  Bu tariften iki tepsi parxac çıkıyor , size fazla gelirse malzemeleri yarıya indirebilirsiniz. 2 tepsi yapacaksanız toplam beze sayısını 2 ye bölüp 2 tepsiye paylaştırın . Üst üste koyduğunuz ve güzelce açtığınız hamuru kenarından başlayıp rulo haline getirin. Tüm hamuru böyle sardıktan sonra bir ucunu sağ elinizle aşağıya , diğer ucunu sol elinizle  tam tersi yönde döndürün. Bu işlemi yaparken hamuru bir taraftan da sündürün. Eğer kullandığınız un kaliteli unsa, hiç kopmadan uzayacaktır. Tereyağı ile yağladığınız tepsiye rulo şeklinde yaptığınız hamuru, tepsiniz ortasından başlayarak döndüre döndüre yerleştirin. Ve hamur iyice yayılana kadar elinizle bastırın. ;Şekli bozulmuş gibi görünecektir ama piştiği zaman gevrek ve kat kat haline geri dönecektir. Hamuru tepsiye iyice yaydıktan sonra üzerine yoğurt sürün . Yoğurt böreğinizin nar gibi kızarmasını sağlayacaktır. Önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin. Herkese Afiyet Olsun :)


Yorumlar

Popüler Yayınlar