MALZEMELER
Dış harcı için ;
- 4 su bardağı köftelik bulgur
- 1 yumurta
- 1 adet haşlanmış patates
- yarım kg yağsız kıyma (3 kere çekilmiş)
- 1 yemek kaşığı salça
- Islatmak için sıcak su
- tuz
İç harcı için ;
- Yarım kg kıyma
- Yarım kg soğan
- 4 yemek kaşığı tereyağ
- 350 gr ceviz içi
- 1,5 yemek kaşığı salça
- Karabiber
- Pul biber
- Yarım demet maydonoz
YAPILIŞI
Emeğin fazlasıyla karşılığını alabileceğiniz bir tarif daha .. :) Evet , yapımı alışkın olmayanlar için birazcık zor ama 3 4 taneyi yapabildikten sonra gerisi geliyor. Ev yapımı olunca lezzeti daha da artıyor , bu tarifi yaptıktan sonra dışarıdaki fabrikasyon içli köftelerden bir daha yemeyeceksiniz :) Kolay bir tarif olmadığından , aynı mantıdaki gibi fazlaca yapıp buzluğa atmak daha pratik olacaktır .
Önce iç harcı yapalım ki içli köfteleri hazırlarken yağının donmuş olması lazım . Bir tavaya aldığımız kıymayı pişirdikten sonra içine ince kıyım yemeklik doğradığımız soğanları ilave edip kavuralım. İçine tereyağ ve salçayı ekleyip güzelce karıştıralım. Salçanın çiğliği geçince içine cevizleri ve baharatları ekleyip güzelce kavuralım . Ocağın altını kapattıktan sonra ince kıyılmış maydanozu da ilave edip soğumaya bırakalım . Dış harcı yapmaya başlayabiliriz . Islattığımız bulgurların şişmesini bekleyelim. Bulgur şiştikten sonra yoğurma kabına alıp , kalan diğer malzemeleri ekleyelim ve iyice özleşene kadar en az yarım saat yoğuralım . Hamurun kıvamı aynı bulgur köftesindeki gibi olmalıdır. Yani şekil verilebilecek kadar yumuşak , dağılmayacak kadar sert olmalıdır . Hamuru yoğurduktan sonra cevizden biraz daha büyük bezelere ayıralım . İşaret parmağımızla içini oyup , avuç içimizde dışını da incelterek şekil verelim . İçine harcı koyup , nazik hareketlerle köfteyi kapatalım . Bu uzun şekli vermekte zorlanıyorsanız , aynı yuvarlak poğaça yapar gibi de şekil verebilirsiniz. Tek başınıza olmazsanız , dayanışmayla daha rahat hazırlayabileceğiniz bir tarif bu :) Tüm köftelere şekil verdikten sonra derin bir tencerede kızartabilirsiniz ya da önce tepsilerle buzlukta dondurup , sonra da buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz . Derin bir tencerede kızartmanız şart , köfte tamamıyla yağa batmalı. Yağın içine attıktan sonra başında bekleyin , ufak hareketlerle içli köftenizi çevire çevire pişirin . Havlu kağıdın üzerine koyup fazla yağını akıttıktan sonra köftelerimiz servise hazır. Herkese afiyet olsun :)
Yorumlar
Yorum Gönder