MALZEMELER
Hamuru için ;
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 5 su bardağı un ( 200 ml lik bardak)
- Açmak için nişasta
- Içine koymak için iri kırılmış ceviz
- Üzerine sürmek için tereyağ
Şerbeti için ;
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limon
YAPILIŞI
Öncelikle herkese merhaba 😊 Sizlerle bayramda yaptığım tatlının tarifini paylaşmak istedim. Her bayram baklava yenilecek diye bir kaide yok ama bayramın ağırlığına da yakışır bir tatlı yapmak istiyorsanız bu tarif tam da size göre ... Tatlımızın hamurunu yapmaya başlamadan önce şerbetimizi hazırlayım . 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı suyu kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başladıktan sonra içine yarım limonun suyunu ekleyelim ve 10 dakika daha kaynattiktan sonra şerbetimizi soğumaya bırakalım. Tatlımızın şerbeti iyice çekmesi için , sıcak tatlıya soğuk şerbet dökmeliyiz.
Hamurun yapımına başlayabiliriz. Derince bir kabın içine unu, yoğurdu , sıvı yagı , yumurtayı, sirkeyi , kabartma tozunu ve tuzu ilave edelim . Hamuru iyice malzemeler karışana kadar yoğuralım ve üzerine nemli bir bez örtüp
2 saat kadar dinlendirelim . Hamurumuz dinlendikten sonra önce hamuru 2 eşit parçaya bölelim , sonra böldügümüz 2 parça hamuru 12 lik bezeye ayiralim . Toplamda 24 bezeye ulaşmalısınız. Bezeleri 10 cm çapında açalım aralarına nişasta serpip , 12 hamuru üst üste koyduktan sonra baklava hamuru kadar ince bir hamur elde etmeye çalışalım. Daha sonra incecik açtığımız hamuru büyük çay bardağının yardımıyla keselim . Elinizde yuvarlak kurabiye kalıbı varsa onunla da kesebilirsiniz. Mümkün olduğunca hamur ziyan etmemeye çalışın. Çünkü artan hamuru birleştirip tekrar kestiginizde kat kat formu bozulduğundan tatlınız kabarmaz.

Kalan 12 bezeyi de önce kücük acıp , aralarına nişasta serpip üst üste koyun. Ve tekrar incecik açip aynı kesme işlemini uygulayın. Kestiğimiz dairelerin yarısına iri kıyılmıs cevizleri koyun ve üstünü örtün. Aynı poğaca yapar gibi ... Tatlıyı kapatırken bastırmayın, yapıştırmaya çalısmayın. Nazikçe kapatmanız yeterli olacaktır. Unutmayın , tatlımız kabardığında zaten açılacaktır. Tatlıyı sıkıca kapatmayacağimiz için cevizleri kesinlikle toz haline getirmeyin . Aksi taktirde tatliyi şerbetlerken bütün cevizler tatlının içinden dökülür. Fırın tepsisini yağlamanıza gerek yok , zaten hamurumuz yağlı bir hamur. Tatlıyı dip dibe tepsiye yerleştirin zira çok kabaran bir hamuru yok. Yapışma olmayacaktır ve şerbetlenince yapışan kısım olsa dahi rahatça birbirinden ayrılacaktır. Tüm tatlıyı tepsiye dizdikten sonra üzrtine erittiğimiz tereyağından her tarafına gelecek şekilde dökelim . Tatlımızı önceden ısıttığımız fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirelim. Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra hemen soğuttugumuz şerbeti dökelim . Tatlı , şerbeti çektikten sonra servise hazır. İsteğe göre üzerine toz fıstık ve ya hindistan cevizi dökerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 😊
Yorumlar
Yorum Gönder