Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Mürdüm Eriği Reçeli


MALZEMELER

  • 3 kg mürdüm eriği 
  • 2.5 kg toz şeker
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 3 adet karanfil
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı 
  • 3-4 damla limon suyu 
YAPILIŞI 

    Ankara tam olarak soğumasa da kış hazırlıklarına başladım bile :) Kışın yemek için yaptığım şeftali reçelim çoktan tükendi , ben de bu sefer daha fazla yaptım . Şeftali reçelimin tarifini daha önce paylaştığım için tekrar paylaşmıyorum . Ama şu kadarını söyleyim , kim yediyse tarif istedi . Ben de hemen bloga yönlendirdim :D Mürdüm erikleri ben köydeyken kendi kendine çürür giderdi. Kimse reçel yaparak değerlendirmezdi . Şimdi o günleri hatırladıkça çok üzülüyorum ... Ben de o günleri hatırlayınca durmadım , sizler için erik reçeli yaptım . Yapılışı çok kolay . Erikleri çekirdeklerini çıkarttıktan sonra isteğe göre 4 'e ve ya 8'e bölüyoruz . Tencereye erikleri koyduktan sonra üzerine şekeri ilave ediyoruz. Eğer vaktiniz varsa 1 gece bekletebilirsiniz , yoksa sıkıntı değil . Ertesi gün ocağa koyup , reçelimiz kaynamaya başladığında tereyağı , çubuk tarçın , karanfil ve  limon suyunu ekleyelim . Daha önce de belirttiğim gibi reçelinizi çok fazla karıştırmayın , karıştırmak için tahta kaşık kullanın . Kıvamını göz kararı belirleyebilirsiniz. Ben daha yoğun seviyorum , kaynama süresi arttıkça karamelize bir tat oluşuyor . Tabii çok fazla kaynatıp da yakmayın :) :) Şimdiden yapanlara afiyet olsun efendim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar