Ana içeriğe atla

Nitelikli

Ev Yapımı Peynir ( Peynir Mayası İle )

                  Merhabalar herkese :) Uzun süredir organik beslenelim , organik tarım yapalım ,meyveyi dalından suyu kaynağından içelim derken olay en son peynir yapmaya kadar geldi :) Bu durumdan hiç şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın tabiki . Keşke herkesin elinde olsa da böyle organik beslense. Organik diyince insanın kafasında 'pahalı ' olduğu algısı oluşuyor ne yazıkki ... Ama marketten alacağınız 1 paket peynir min 25 tl den başlarken , daha büyük boyutta ev yapımı peynirin maliyeti çok daha düşük . Üstelik içinde ne olduğunu bilince sofranıza da gönül rahatlığıyla koyuyorsunuz . Fazla uzatmadan tarife geçeyim :) MALZEMELER  6 kg çiğ süt (mutlaka çiğ olmalı pastorize sütte mayalanma gerçekleşmiyor ) 3 kapak peynir mayası (Peynir mayası mikrobiyel olmalı ) Salamura suyu için kaya tuzu  YAPILIŞI   Öncelikle sütümüzü tencereye boşaltırken 2 kere ince bir amerikan beziyle süze...

Ramazan Pidesi


       




  Öncelikle herkese merhaba :) Uzun süredir tarif paylaşmıyordum. Tatlılar , tuzlular , yemek tarifleri derken güncel bir tarif olsun diye bu zaman dilimine özel olan ramazan pidesini yapayım dedim . Böylece sizler de pideyi sadece ramazanda değil , canınız her istediğinde hem de hiç bir katkı maddesi olmadan en doğal haliyle pişirip tüketebilirsiniz . :) Fazla uzatmadan malzeme listesini verip , tarifi anlatayım sizlere.






MALZEMELER 



  • 1 paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık süt 
  • Yarım tatlı kaşığı şeker 
  • Yarım su bardağı peynir altı suyu ve ya yoğurdun sulu kısmı 
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı tuz (ben değirmenden kaya tuzu çektim )
  • Alabildiğine un 
Üzeri için ;

  • 1 yumurta 
  • Sıvı yağ 
  • Susam ve çörek otu 


YAPILIŞI 

         Öncelikle ılık sütü ve mayayı karıştırıyoruz . Ardından diğer tüm malzemeleri ilave edip en son tuzu ekliyoruz. Tuz direkt olarak mayayla temas ederse , mayanın işlevini engellediğinden en son eklemekte fayda var . Tüm malzemeyi karıştırıp homojen bir hamur elde edildiğinde yaklaşık 1 saat ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın . Hamur mayalandıktan sonra , tepsiye un serpip hamuru yerleştirelim . Hamura pide şeklini verdikten sonra , üzerine kızarması için çırpılmış yumurta ve sıvı yağ sürün. İsteğe bağlı olarak susam ve çörek otu ilave edebilirsiniz . Yumurta sürmek istemiyorsanız yoğurt ve sıvı yağ karıştırıp sürebilirsiniz . Önceden ısıtılmış fırında , 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin . Afiyet Olsun :)













Yorumlar

Popüler Yayınlar